Kollumerzwaag, even terug in de tijd...

Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland en ligt in Noord-Oost Friesland, gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. Het hedendaagse Kollumerzwaag is een samenvoeging van de dorpen Kollumerzwaag, Zwagerveen en Zandbulten...Oude Kerk Kollumerzwaag

In 1443 kwam het dorp Swaech voor het eerst voor in een officiële akte, de naam betekent weiland. Het toenmalige dorp was erg uitgestrekt en behoorde toen onder de Grietenij Oostbroeksterland, het bestond uit Zwagerbosk, Zwaagwesteinde en het westelijk deel van het huidige Kollumerzwaag, ten hoogte van de Hervormde Kerk. Zwagerbosk is na 1880 zelfstandig geworden, van Zwaagwesteinde hebben wij helaas nog geen jaartal kunnen vinden. Na 1543 werd veranderde de naam in Collumerswaegh.  In 1857 bestond het dorp uit 14 boerenplaatsen en 107 woonhuizen, die in een geregelde orde langs de Foarwei (Hoofdweg) staan. Het is dan 20 minuten lang met een oppervlakte van 1028 bunder (hectare).   

Door de jaren heen is Kollumerzwaag flink gegroeid qua inwoners maar heeft de laatste jaren ook veel nieuwe uitbreidingsplannen voor woningbouw gerealiseerd en heeft tevens een eigen industrieterrein.

Kollumerzwaag is rijk aan historie en cultuur, zoals de Hervormde Kerk die dateert uit de 14e / 15e eeuw en de klokkenluiderwoning (Willem's huske). Ook de omgeving van Kollumerzwaag mag er zijn, op de fiets ben je snel in Veenklooster maar ook de route langs de Kollumerzwaagstervaart (gegraven in 1805 tot 1806) is de moeite waard.